"Ha akarjátok, nem álom" (Herzl Tivadar)

Cionizmus

“Made in Israeli Settlements”: Szégyenbélyeg Brüsszelből

Európai! Ne vásárolj zsidó telepesektől!

2015. november 12. - eisen64

tesco-dates-israeli-produce01-600x330.jpgAz Európai Bizottság hivatalosan is nyilvánosságra hozta a “megszállt területeken” (vagyis az 1967-es fegyverszüneti vonalakon kívül eső területeken) előállított izraeli termékek elleni szankciós politikáját. A világon több mint 200 országok közötti területi vitát tartanak nyilván, Brüsszel mégis kizárólag Izraellel szemben alkalmaz ilyen megkülönböztetést. Frissítés: Magyarország nem alkalmazza az izraeli termékek megkülönböztetésére szolgáló telepes-bélyeget - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter Jeruzsálemben.

Boris Johnson londoni polgármester Jeruzsálemben “legnagyobb ostobaságnak” nevezte az uniós döntést, amelyet a térség egyetlen nyílt társadalmú, plurális államával szemben hoztak “kordzakós, balos akadémikusok sürgetésére”. Johnsont nyilatkozata után halálos fenyegetések érték, és törölték a palesztin területeken tervezett programjait.

armistice_boris_3497499k.jpg

Boris Johnson az Olajfák-hegyén, Jeruzsálemben

A Kelet-Jeruzsálemből, a Nyugati-partról és a Golán-fennsíkról származó termékek már 2003 óta nem részesülnek az EU és Izrael közötti kereskedelmi megállapodás nyújtotta vámkedvezményekből és az uniós hatóságok külön számkóddal különböztették meg az ilyen árúcikkeket.

Most ezt a tilalmi listát az Európai Bizottság hivatalosan is megerősítette, amivel izraeli vélemények szerint Brüsszel politikai nyomást akar gyakorolni a palesztinokkal való tárgyalások újraindítása érdekében. Az Európai Unió szerint csupán technikai kérdésről van szó, az izraeli kormány szerint viszont a lépés egyértelműen diszkriminatív.

golanwine.jpg

Az egyik goláni borászat az EU-döntés elleni tiltakozásul Dávid-csillagos kupakokkal látja el palackjait

“Meghökkentő és bántó, hogy az EU kettős mércét alkalmaz Izrael tekintetében, amikor több mint kétszáz más területi vita is folyik a világban, beleértve az Európai Unión belül vagy annak szomszédságában zajló vitákat is.” - írja az izraeli külügyminisztérium nyilatkozata, amely szerint

Cinikus és alaptalan az állítás, hogy ez pusztán technikai kérdés.

Az uniós szégyenbélyeg egyaránt rákerül a goláni borokra, a júdeai dombok közöt termő narancs és gránátalma szállítmányokra, a holt-tengeri Ahava kozmetikumokra, a világmárkának számító Sodastream üdítőital készülékekre, a jeruzsálemi zsidónegyedben készített menórákra és más vallási- vagy emléktárgyakra.

eu-israel-afp-2015.jpg

A Sodastream nyugati-parti üzeme 80%-ban palesztin munkásokat alkalmazott. A nemzetközi bojkott miatt a cég 2015. szeptemberében a Negev-sivatagba költöztette a termelést

A szankciók nem csak termékeket, hanem oktatási intézményeket, mint például az 15 ezer diákkal működő Arieli Egyetemet is érintik, valamint a területeken szolgáltatásokat nyújtó telekommunikációs cégeket és bankokat is.

14955-700x468.jpg

Zsidó árúk bojkottjára szóló felhívás 1933-ból, amikor a Német Harmadik Birodalom elnökét még Paul von Hindenburgnak hívták

Több mint 80 évvel a zsidó boltokat és gazdasági érdekeltségeket megbélyegző náci rendelkezések után

Brüsszel most a telepes-bélyeggel pária-államnak minősíti Izraelt,

és így azoknak a szélsőséges erőknek ad igazat, akik tagadják Izrael puszta létezéshez való jogát is. Magyarország is válaszút elé kerülhet, hogy alkalmazza-e a brüsszeli direktívát vagy folytatja az eddigi politikáját, amely egyetlen olyan magyarországi civil szervezetnek sem juttat állami támogatást, amelyek támogatják az Izrael elleni bojkottot.

A bejegyzés trackback címe:

https://cionizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr618073916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imádom Vagin prof. lányát 2015.11.17. 01:16:33

No igen, buzulmán terroristák legyilkolnak párszáz embert Párizsban, palesztinok örömünnepet ülnek, az utcákon táncolnak, Eiffel torony maketteket gyújtanak fel és piknikeznek, erre az uniós ballibbant önkényes mérvadók bojkottálnak izraeli árukat.
Logikus.
süti beállítások módosítása