"Ha akarjátok, nem álom" (Herzl Tivadar)

Cionizmus

Tűzvész-intifáda: így ünnepelik a palesztinok a gyújtogatókat

Több mint 100 ezer embert kellett kitelepíteni Izraelben

2016. november 26. - eisen64
fighting-the-fire-2-965x543.jpeg
Izraelben újabb gyújtogatások történtek, tovább nehezítve az élénk szélben az izraeli és a nemzetközi tűzoltók, a hadsereg, valamint a lakosság dolgát. Egyetlen nap alatt 220 új tűzeset keletkezett, többségük külterületen, ám ezek percek, órák múltán már belterületet is veszélyeztettek. Drámai felvételek Haifa környékéről:

Közben az arab tömegek a világhálón ünneplik, hogy Izrael egyre több része áll lángokban, nem törődve azzal, hogy a közel 8,5 millió lakos 15%-a szintén arab - túlnyomóan muzulmán -, akiket szintén veszélyeztetnek a többek között Szamáriában is gyújtott erdőtüzek. Az arab nyelvű közösségi médiában a legnépszerűbb hashtag #israelburning (Izrael lángokban). Többen egyenesen hősiességként ünneplik az Izrael elleni gyújtogatásokat.
Vajon, ha Szamáriában a muzulmán arabok annyira magukének érzik az ún. 'vitatott területeket', akkor miért gyújtják fel mindenestől, saját közösségeiket és településeiket is veszélyeztetve?
Közben már a Jeruzsálem melletti Bét Meirt is teljesen ki kellett üríteni. A környéken számos fő és mellékutat is le kellett zárni.

Bár a mostani gyújtogatások mögött éppen a palesztinok több évtizedes gyűlöletkampánya érhető tetten, ám mivel mostanra már az ún. 'vitatott területeken' (pl. Szamária) is kiterjedt tűzvészek vannak, ezért a Palesztin Hatóság is bekapcsolódott végre a tűzoltásba.
A közel 270.000 lakosú tengerparti Haifa városából ezidáig már 85.000 embert kellett kitelepíteni. (Haifában vannak Izrael olajfinomítói és teherkikötői.) Ezen kívül további tízezreket is ki kellett telepíteni országszerte. Áldozatok szerencsére nincsenek, de a sérültek száma eléri a 60 főt. Több mint 100 fő füstmérgezés miatt került kórházba, hiszen a Kármelen már lakótelepek is lángokban állnak.
Izrael további segítséget kért Franciaországtól és Portugáliától is. Közben az Egyesült Államok egy óriás Boeing oltógépet küldött Haifa védelmére a Kármel-hegységben a felerősödő szél miatt ma újult erővel felcsapó tűzvész megfékezésére.
Az eddigi erdő-, bozót- és településtüzek felénél már bizonyíthatóan arab gyújtogatók állnak a háttérben. Benjamín Netanjáhu miniszerelnök rendkívül súlyos büntetést helyezett kilátásba az elkövetőknek. Roni Álsejk izraeli rendőrfőnök tájékoztatása szerint a rendőrség eddig már 12 főt vett őrizetbe gyújtogatás vádjával, kivétel nélkül mind muzulmán arabokat.
A tűzvész miatt Izraelben ma nincs sábát! Ahhoz, hogy legalább jövő héten lehessen, szélcsend, sok eső és sok ima kell, többek között azért, hogy a szerda-csütörtökre előrejelzett kiadós korai esők még hamarabb érkezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cionizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr3311999460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása